[nivoslider id=”5306″]

ŞAPTE OAMENI DE ŞTIINŢĂ, CARE EFECTUEAZĂ CERCETĂRI ARHEOLOGICE LA MEGARA, S-AU DEPLASAT LA CALLATIS 

COMUNICAT DE PRESĂ

Luni, 9 iulie 2012, ora 9.00, la Mangalia, a avut loc deschiderea lucrărilor colocviului internaţional intitulat: Megarika. Noi cercetări cu privire la arheologia, epigrafia şi istoria cetăţilor din Megarida şi ale coloniilor megariene din Pontul Euxin. Colocviul a fost organizat, în colaborare, de Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, aflat în subordinea Academiei Române, Collège de France, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Moderatorul şi translatorul alocuţiunilor de deschidere a fost prof.univ.dr. Al. Avram, de la Universitatea Maine – Le Mans. Consilierul Ovidiu Mihalache a transmis mesajul primarului Mangaliei, Cristian Radu, în care a vorbit despre proiectele pe care Primăria şi Muzeul Callatis le vor demara pentru a pune în valoare patrimoniul arheologic callatian, scopul lor fiind acela de a atrage mai mulţi turişti la Mangalia.

 Directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat, pe scurt, istoria cetăţii Callatis şi a vorbit despre unicul papirus descoperit în România, aflat la Muzeul Callatis, despre care participanţii la colocviu vor afla mai multe informaţii pe parcursul colocviului. În discursul său a mai precizat faptul că Adrian Robu este iniţiatorul colocviului şi că, printre cei care s-au ocupat de organizare, sunt: Al. Avram, Iulian Bârzescu şi specialiştii Muzeului Callatis.

Din partea Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa a vorbit dr. Livia Buzoianu, care a amintit despre evenimentele ştiinţifice organizate la muzeul din Mangalia şi despre colaborările cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti.

A urmat dr. Mihai Ionescu, responsabilul ştiinţific al Şantierului arheologic Callatis, care a subliniat deschiderea cercetătorilor muzeului callatian pentru colaborări cu toţi participanţii la colocviu şi despre faptul că siturile arheologice din zona Mangaliei pot fi protejate şi puse în valoare cu sprijinul autorităţilor locale.

”Importanţa acestui simpozion internaţional constă în faptul că şapte oameni de ştiinţă, care efectuează cercetări arheologice în Grecia, la Megara, au venit să susţină comunicări la Mangalia, Callatisul fiind una dintre coloniile antice ale Megarei. Este o premieră pentru lumea ştiinţifică românească. Alături de aceştia vor mai susţine comunicări numeroşi oameni de ştiinţă din: Franţa, Italia, Germania, Olanda, Israel şi România. În total vor fi 25 de comunicări ştiinţifice, care vor fi prezentate pe parcursul a două zile, după care invitaţii noştri vor vizita săpăturile arheologice de la Histria şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”, a declarat cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC, director al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.

 Cercetător ştiinţific dr.   Sorin Marcel COLESNIUC

DIRECTOR al Muzeului de Arheologie CALLATIS Mangalia