[nivoslider id="6084"]

FILMUL RUSESC – APRECIAT LA MANGALIA

 Comunitatea Ruşilor-Lipoveni din România, filiala Mangalia în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia şi Consiliul Local Mangalia organizează în perioada 10-16 martie 2013 FESTIVALUL FILMULUI RUSESC KINO+.

  Deschiderea festivă a avut loc duminică, 10 martie 2013, ora 18.00 în sala de spectacole a Casei de Cultură a municipiului Mangalia. De la nivel central la eveniment au participat directorul adjunct al CRLR, Silviu Feodor şi referentul pe probleme de cultură şi tineret al comunităţii centrale, Svetlana Crăciun , cea care a coordonat proiectul KINO+.  Printre cei peste 100 de cinefili din sală s-au numărat artişti, scriitori, cadre didactice şi alţi iubitori de film de calitate.

  Președintele comunităţii locale, prof. Magdalena Colesniuc a făcut prezentările. În deschidere, a luat cuvântul Silviu Feodor care a mulţumit autorităţilor locale pentru implicare şi, în mod special, primarului Radu Cristian şi a urat o săptămână de Masleniţa cât mai frumoasă etnicilor ruşi-lipoveni. Svetlana Crăciun a prezentat proiectul KINO+ şi filmele din această ediţie.

  Spectacolul inaugural a fost deschis de corul abia format al comunităţii locale, coordonat de Antonina Lăcătuş. Au mai evoluat fraţii Anastasia şi Andrei Lăcătuş şi tinerele Tania Vartolomei şi Vera Luca.

  Momentul artistic a continuat cu invitatul special Alexandru Gherghiniţă, care a încântat publicul cu creaţii personale dar şi cover-uri din anii 70. Seara a fost închisă în ritm de horă moldovenească de Ion Lăcătuş, un talent încă nedescoperit la Mangalia.

  Filmul EFECT DE SERĂ a fost apreciat de public, care a promis să revină şi în serile următoare.

  În această seară (luni, 11 martie 2013) proiecţiile continuă cu pelicula POVESTEA COSMOSULUI MEU (comedie, 2009), urmată în serile următoare de ULTIMUL CANTON (dramă, 2010), CREDINŢĂ (2009), BUNICA TOSIA (2003), filmul de aventură GAMBITUL TURCESC  (2005) şi un film muzical GHEORG (2008).

  Festivalul de film rusesc KINO+ este un proiect educativ-cultural de anvergură, în care sunt implicaţi studenţi ai Facultăţii de Litere din Bucureşti, care participă la un concurs de traducere a filmelor. Ulterior, tinerii sunt premiaţi, iar filmele titrate de ei sunt difuzate în mai multe localităţi din România. Ediţia a II-a a evenimentului a avut loc în 19 localităţi din ţară, Mangalia fiind cea care încheie şirul de difuzări.

  Cinematografia rusă se numără printre cele mai apreciate din lume, iar peliculele prezentate cu titlu gratuit în cadrul serilor de film rusesc oferă o perspectivă novatoare cinefililor. Majoritatea peliculelor  sunt inspirate din viața reală şi oferă publicului poveşti de viaţă cu o încărcătură emoţională imensă.

  Vă invităm să evadaţi din cotidian în compania unor eroi animaţi de cele mai profunde sentimente umane! Intrarea este liberă în fiecare seară de festival!

Președinte CRLR Mangalia,

Prof. Magdalena Colesniuc

Versiunea pdf AICI…