DSC02569 DSC02572 DSC02574 DSC02610

    Joi, 16 mai 2013, cu o zi după Ziua Internaţională a Familiei stabilită de ONU, femei cu suflet mare din Mangalia au organizat o dezbatere cu tema VIOLENŢA DOMESTICĂ. Manifestarea a fost găzduită în aşezământul Santa Maria delle Grazie, între orele 17.00-19.00.

    La chemarea doamnei Saveta Georgescu ( scriitoarea Dora Alina Romanescu-n.r.) au răspuns peste 50 de doamne şi domnişoare. La prezidiu s-au aflat: omul de afaceri Emil Bodnăraş,  ec. Elena Ștefan (Fundaţia Magdalena Dej), prof. psih. Viorica Radu, prof. Gela Ivaşcu (din partea gazdelor şi a organizaţiei Crucea Roşie-filiala Mangalia), prof. Adriana Popescu (director Şcoala Gimnazială ”Gala Galaction” Mangalia), prof. Magdalena Colesniuc.

    Saveta Georgescu a lansat dezbaterea, prezentând un material despre cauzele violenţei domestice. Gela Ivaşcu a amintit că activitatea are loc în Săptămâna Naţională a Voluntariatului, un motiv în plus pentru a ne implica în sprijinirea femeilor abuzate verbal sau fizic în familie şi nu numai. Elena Ștefan a prezentat cazuri concrete în care organizaţia pe care o reprezintă a intervenit în ajutorul femeilor abuzate şi a insistat pe limitele legislaţiei româneşti. S-a evidenţiat necesitatea sprijinului psihologic acordat femeilor aflate în situaţii disperate, deoarece acestea au tendinţa să se întoarcă în căminul din care au fugit cu atâtea sacrificii. Psiholog Viorica Radu a insistat asupra impactului unor astfel de situaţii asupra copiilor familiei respective. Prof. Adriana Popescu a remarcat că violenţa din şcoli este un rezultat al violenţei familiale, al mediului cotidian în care creşte copilul. Prof. Magdalena Colesniuc a vorbit despre impactul negativ al mass-media asupra formării şi educării tinerei generaţii, despre necesitatea unei colaborări şcoală-părinţi spre binele copilului în detrimentul unei relaţii părinte-elev contra şcoală.

    Concluzia întâlnirii a fost una pozitivă: femeile sunt puternice, iar incidenţa cazurilor de violenţă domestică poate fi redusă mult prin educaţie.

    Întâlnirea a continuat cu lectura unor fragmente din cărţile Dorei Alina Romanescu, realizată de Iuliana Xenia Turonyi şi Aura Mircea. Impresionant a fost momentul de teatru interpretat de elevele Vera Luca şi Maria Maxim, pe un scenariu realizat de Aura Mircea. Seara s-a încheiat pe ritmul muzicii oferite de familia Antonina şi Ion Lăcătuş.

 

Prof. Magdalena Colesniuc