Anunţ de interes public

   Direcţia de Sănătate Publică Constanţa informează, printr-o adresă primită la sediul Primăriei Mangalia că în perioada mai-octombrie, anul curent, se supraveghează şi controlează infecţia cu virusul West Nile, care se transmite prin înţepătura de ţânţar. Formele de manifestare a bolii la om sunt foarte variate de la asimptomatice până la forme grave (meningită, encefalită). Factorii favorizanţi pentru apariţia epidemiilor sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente), precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri.

   Urmare a faptului că în judeţul Constanţa, în anul 2010, au fost confirmate 10 cazuri de infecţie cu West Nile (dintre care două decese), iar în anul 2011 alte două cazuri există riscul, ca şi în acest an, să se înregistreze noi cazuri, la om. De aceea se recomandă următoarele măsuri:

Măsuri din partea autorităţilor locale:

  • Intensificarea acţiunilor de combatere şi control a ţânţarilor din zonele cu lacuri, bălţi şi teritorii cu risc (în zonele riverane Dunării, zonele unde există luciul de apă);
  • Asanarea subsolurilor inundate şi dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi.

Măsuri din partea populaţiei:

  • Să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • Să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;
  • Să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (sita de protecţie);
  • Să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.