Colaborare instituţională: 2000

Date de contact:

Primar: Philippe Dodrimont

Primăria Aywaille
Parc Thiry 8, rue de la Heid, 4920, Aywaille, Belgia
Web site: www.aywaille.be

Populaţia: 11.227 locuitori

Economia locală:

–       comerţ: piaţă de desfacere a regiunii

–        centru de afaceri al regiunii

–        turism

–       companii ce desfăşoară activităţi în domeniul industriei de prelucrare, sănătate, IT

Scurtă prezentare:

Aywaille, capitala regiunii Amblève, este o municipalitate belgiană, situată în provincia valonă Liège. Situată la răscrucea mai multor căi de transport (drumuri, autostrăzi, căi ferate), combină atât interesul pentru centrele comerciale (170 magazine) şi o piaţă săptămânală, cât şi caracteristicile unei staţiuni turistice atractive, cu sate fermecătoare.

Numărul mare şi varietatea tipurilor de afaceri care se desfăşoară în zonă, precum şi existenţa unui centru de ambarcaţiuni în Harzé, cu aproximativ cincisprezece companii dinamice, care desfăşoară activităţi în domeniul prelucrării lemnului, fierului, sau în  homeopatie, calculatoare, prelucrarea materialelor sunt atribute esenţiale ale acestei zone, deşi redusă ca dimensiuni.

Aywaille dispune de mai multe şcoli, de la grădiniţă la şcoli secundare, în unităţile catolice locale şi ale comunităţii franceze.

Academia Ourthe-Vesdre-Amblève, un centru de învăţământ artistic, aparţinând  comunităţii franceze, situată în centrul de agrement din Sougné-Remouchamps, desfăşoară numeroase activităţi, în diverse domenii: dans, scrabble, divertisment, reuniuni culturale, conferinţe. În Aywaille se desfăşoară, de asemenea, activităţi sportive, în cadrul organizaţiei non-profit A.G.I.S.C.A. (înot, fotbal, baschet, judo,
gimnastică). Datorită particularităţii reliefului, frumuseţii peisajelor şi pădurilor, amatorii preferă această zonă pentru a practica diverse sporturi, printre care cursele de biciclete pe munte.

Din punct de vedere turistic, oraşul oferă o gamă largă de posibilităţi de a “păstra contactul” cu natura, datorită diverselor trasee de drumeţii, călărie şi de ciclism montan.

Peştera din Remouchamps (zona de conservare), cu un minunat canal subteran de navigaţie, cel mai lung din Europa, inspiră plimbări romantice. Această peşteră, numită “minune între minuni”, intrată în circuitul public de la 1829, atrage mii de vizitatori. Canalul, cu o lungime de 2800m, se compune din suprapunerea a două galerii. În partea superioară, galeria spaţioasă permite trecerea de la un capăt la altul. Galeria de jos conţine izvorul Rubiconului, un mic râu subteran, pe care vizitatorii sunt aduşi înapoi cu bărcile la punctul de plecare.

La poarta de acces în Ardennes, Castelul Harzé, o proprietate provincială, este o clădire somptuoasă în stil arhitectural renascentist, cu arcade semicirculare pe piloni toscani şi cu trei milioane de ferestre. În castel se poate vizita o moară de apă şi un muzeu al panificaţiei.

Parcul Safari, sau “le monde sauvage”, atrage deopotrivă pe tineri şi pe bătrâni. Se pot admira în siguranţă, de aproape, din maşină sau trenuleţul care străbate parcul, toate tipurile de animale în libertate.

Râul Amblève traversează oraşul de la est la vest, pe o distanţă de 15 km, străbătând o mulţime de sate şi păduri din regiune.

De asemenea, în Aywaille se pot vizita Basilica Nôtre-Dame, sau se poate merge la  Sougné, un sat foarte vechi situat lângă Remouchamps, dealul în trepte din Redoute, ruinele castelului de la Neufchateau-sur-Emblève, Capela Saint-Anne, şi, de asemenea, Awan, cu castelul şi iluminaţiile de Crăciun.