[nivoslider id=”4614″]
MIHAI EMINESCU
A FOST OMAGIAT LA MUZEUL CALLATIS
COMUNICAT DE PRESĂ
Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, cu susţinerea primarului Cristian Radu, a organizat marți, 15 ianuarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „Mihai Eminescu – activitatea literară, jurnalistică şi istorică”.
În deschiderea simpozionului, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător știinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre susţinerea pe care o are, din partea primarului Cristian Radu, pentru organizarea unor astfel de evenimente, şi a prezentat personalitatea lui Mihai Eminescu, punând însă accentul pe studiile sale istorice.
Ionel Dumitrescu, profesor la Liceul Teoretic „Callatis”, a descris opera lui Eminescu şi a evidenţiat poeziile sale mai puţin cunoscute. El a mai precizat că Eminescu este singurul poet citit de toate generaţiile şi că cele mai multe dintre versurile sale sunt pe înţelesul tuturor.
Profesor Cristina Angheluţă, directorul Liceului Teoretic „Callatis”, a menţionat că o operă literară atât de vastă, cum este cea a lui Mihai Eminescu, este dificil de prezentat în câteva minute. Cu toate acestea, împreună cu elevii, a punctat principalele creaţii literare eminesciene.
Mariana Gogu, profesor la Colegiul Economic Mangalia, a dat citire unei poezii pe care a scris-o în cinstea marelui poet. În continuare, elevii Colegiului Economic, îndrumaţi de profesor Ibolya Negoiţă, au prezentat un material în PowerPoint, în care au descris întreaga viaţă şi activitatea „luceafărului” poeziei româneşti.
Au urmat elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, care au recitat câteva poezii ale „poetului nepereche”, cum l-a numit George Călinescu. Profesor Corina Mihalache, directorul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, şi doi dintre elevi au interpretat, pe acorduri de chitară, câteva poezii scrise de Eminescu.
„A fost un simpozion care, cu siguranță, şi-a atins scopul. Elevii prezenţi la manifestare nu vor uita că ziua de 15 ianuarie este, în mod oficial, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu. Tinerii liceeni şi-au reîmprospătat cunoştinţele referitoare la viaţa şi creaţiile eminesciene. Eu am vorbit mai mult despre studiile istorice ale lui Mihai Eminescu, în care acesta a susţinut cauza românilor din Transilvania şi Bucovina, români aflaţi, la acea vreme, sub stăpânire străină. Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu s-a aflat, în permanenţă, în slujba dreptului la existenţă naţională a poporului român. În studiile sale, el a subliniat că nu există deosebiri etnice sau lingvistice între românii din provinciile istorice româneşti. În concluzie, am vrut să evidenţiez faptul că Eminescu, prin studiile sale istorice, poate fi considerat un important istoric al românilor”, a precizat dr. Sorin Marcel COLESNIUC.
Data: 15.01.2013