LA MUZEUL CALLATIS S-A MARCAT ÎMPLINIREA A 1700 DE ANI DE LA ÎNCETAREA PERSECUŢIILOR CREŞTINILOR

[nivoslider id="5594"]

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, cu susţinerea primarului Cristian Radu, a organizat joi, 7 februarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milano”.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a subliniat importanţa Edictului de la Milano pentru istoria creştinismului (promulgat în anul 313 de Constantin cel Mare), motiv pentru care Biserica Ortodoxă Română a declarat anul 2013 ca An omagial al Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena.

În continuare, a prezentat evenimentele din acea perioadă şi a precizat că, deşi creştinismul a devenit religie de stat abia în anul 381, în timpul împăratului Teodosie cel Mare, prin Edictul de la Milano s-a pus capăt persecuţiilor creştinilor. În final a evidenţiat buna colaborare dintre Muzeul Callatis, muzeele constănţene, Primăria Municipiului Mangalia şi instituţiile de învăţământ din localitate, dar şi Protoieria Mangalia, colaborare care are ca scop, în special, educarea tinerei generaţii.

Din partea Protoieriei Mangalia, preotul Laurenţiu Stângă a menţionat: „Prin politica sa, raportată la relaţia statului cu biserica, împăratul Constantin cel Mare este un vizionar şi rămâne un model pentru actualii lideri politici. Înlesnirile făcute creştinilor stau la baza civilizaţiei actuale în tot ceea ce are ea mai profund umanist: abolirea sclaviei, respectarea timpului de odihnă, drepturile familiei şi ale copilului.”

Preotul Ioan Aurel Bolba a declarat, printre altele: „Edictul dat la Mediolanum abrogă edictele de dinainte, date de către împăratul Diocleţian, prin care creştinii erau persecutaţi sângeros şi, începând cu acest an (313), creştinismul devine religio licita în întreg Imperiul Roman.”

Cercetătorul ştiinţific dr. Gheorghe Papuc, a concluzionat: „După Edictul de la Milano, Constantin cel Mare a organizat sinodul ecumenic de la Niceea, din anul 325, la care a participat şi episcopul Tomisului şi unde a fost condamnat arianismul, act pe care îl considerăm tot așa de important ca mutarea capitalei la Constantinopol. Creşterea importanţei Ierusalimului, ca centru creştin, se datorează atât lui Constantin cel Mare, cât mai cu seamă mamei sale, împărăteasa Elena, care a construit trei biserici monumentale, la Ierusalim. Ea poate fi considerată ca fiind mama arheologiei mondiale, ca urmare a descoperirii crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.”

La simpozion au fost prezenţi elevi ai celor trei licee din Mangalia: Liceului Teoretic „Callatis”, coordonaţi de director prof. Cristina Angheluţă, elevii Colegiului Economic Mangalia, îndrumaţi de director prof. Simona Ciobănel şi prof. Ibolya Negoiţă şi elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, coordonaţi de director prof. Corina Mihalache şi prof. Florentin Doboşeriu. De asemenea, au mai participat la simpozion câţiva militari şi comandorul Vasile Chirilă, comandantul Școlii de Aplicaţie a Forţelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu.”

 Data: 07.02.2013                     Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC

E-mail& ID: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com

Tel: +40722.696299