Joi, 21 februarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, s-a desfășurat manifestatrea cultural-ştiinţifică: „Iubiri callatiene”, prilejuită de apropierea Zilei de Dragobete.

[nivoslider id="5798"]

     În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a precizat: “În tradiţia populară românească, Ziua de Dragobete este o sărbătoare a dragostei şi iubirii, a bunei dispoziţii. Românii mai consideră că, începând cu Ziua de Dragobete, natura revine la viaţă. Conform tradiţiei, Dragobete era fiul Babei Dochia, sau, în altă variantă, ciobanul care o însoţea pe Baba Dochia. Dragobete mai este asemănat cu un tânăr năvalnic, frumos, voinic şi bun. Corespondentul său, în mitologia greacă, este Eros, iar în cea romană, Cupidon. Mă bucură mult faptul că am reuşit să expun, la muzeu, creaţiile celor mai importanţi artişti ai Mangaliei, în cadrul expoziţiei colective Iubiri callatiene şi că avem susţinerea d-lui primar pentru toate proiectele noastre.

     Invitat să adreseze câteva cuvinte participanţilor, primarul Cristian Radu a declarat: “Sunt lucruri normale, fireşti, ca Primăria Mangalia să colaboreze foarte bine cu Muzeul Callatis, iar noi să ne întâlnim într-un spaţiu adecvat, pentru vernisarea unei astfel de expoziţii. Mă bucură să vad, alături de noi, de artiştii oraşului, tinerii liceelor din Mangalia, pentru că ei sunt viitorul. Am discutat de mai multe ori despre construirea unui spaţiu, unde artiştii Mangaliei să-şi poată expune creaţiile, şi avem încrederea că vom reuşi să construim această Galerie de Artă cât mai curând.”

     Luiza Cala, unul dintre artiştii care a expus, dar şi coorganizator al evenimentului, i-a prezentat pe toţi ceilalţi artişti plastici: Laura Alexe, Nicu Găgeanu, Karl Robert Perko, Ion Bălănoiu şi Gabriel Tora, dar şi pe artiştii de la secţiunea handmade: Anca Vlădescu, Carmen Pascu, Emilia Pasăre şi Corina Dogaru. Despre creaţiile artiştilor a vorbit criticul de artă Tatiana Odobescu.

     În partea a doua a manifestării, muzeograful Liliana Bădin a descris, pe larg, obiceiurile românilor legate de Ziua de Dragobete. Elevii liceelor din Mangalia au avut prezentări în PowerPoint, iar câteva tinere au recitat poezii de dragoste. La final, coordonatorul Teatrului Thaliamar, Aura Mircea, a vorbit despre dragoste şi iubire, iar cantautorul Gabriel Tora a interpretat, la chitară, mai multe cântece de dragoste.

     Au mai fost prezenţi la manifestare: consilierul primarului, comandor Ovidiu Mihalache, directorul Casei de Cultură, Viorel Chiurtu, directorul Şcolii  nr. 3 Mangalia, dr. Mihai Ionescu, oameni de cultură din localitate şi elevi ai liceelor din Mangalia, însoţiţi de prof. Ibolya Negoiţă, prof. Sanda Pădureanu şi prof. ing. Virginia Barabaş.

 Data: 21.02.2013                   

                                                                     Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home2/mangalia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353