DSC05589 DSC05592 DSC05595 DSC05602

DSC05607 DSC05612 DSC05613

ZIUA DE 9 MAI A FOST MARCATĂ LA MUZEUL CALLATIS

    Joi, 9 mai 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului de arheologie din Mangalia, a avut loc simpozionul: „Ziua de 9 mai în istoria României şi istoria universală”. Activitatea a fost organizată de Complexul Cultural „Callatis”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia şi liceele din localitate.

   În deschidere, managerul Complexului Cultural „Callatis”, dr. Tatiana Odobescu, a mulţumit elevilor şi profesorilor care participă la activităţile organizate la muzeu. De asemenea, i-a invitat să viziteze muzeul şi în data de 18 mai, de Ziua internaţională a muzeelor, când intrarea este gratuită. Mai mult, pentru Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea participa şi la un program deosebit, pregătit de personalul de specialitate al instituţiei.

   Dr. Sorin Marcel Colesniuc, şeful muzeului callatian, a descris importanţa zilei de 9 mai în istoria României şi istoria universală, menţionând faptul că: „Este o zi importantă atât pentru români, cât şi pentru europeni. Pentru români, ziua de 9 mai are însă trei semnificaţii: este ziua declarării Independenţei de Stat a României (9 mai 1877), este Ziua Victoriei aliaţilor împotriva nazismului (9 mai 1945) şi este Ziua Europei (9 mai 1950), când a fost prezentată Declaraţia Schuman, ce a stat la baza înfiinţării Uniunii Europene”.

   În continuare, dr. Sorin Marcel Colesniuc a prezentat evenimentele care au avut ca rezultat declararea Independenţei de Stat în Parlamentul României, dar și desfăşurarea războiului ruso-turc, la care a participat şi ţara noastră, şi la finalul căruia României i-a fost recunoscută independenţa. În final, a vorbit despre istoria Uniunii Europene şi eforturile României de aderare, care au durat 11 ani.

   La simpozion au fost prezenţi elevi de la: Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” şi Liceul Teoretic „Callatis”, alături de care s-au aflat prof. Ibolya Negoiţă, prof. Livia Pop şi prof. Silvia Cuseac.

Dr. Sorin Marcel COLESNIUC

Șeful muzeului din cadrul Complexului Cultural „Callatis”

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home2/mangalia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353