foto Elena poza Alin-Liceul Callatis

     Doi liceeni supradotaţi din Mangalia vor pleca la conferinţe internaţionale susţinute la Washington DC şi NASA. Ei se numesc: Alin Ionuţ Neagu, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Callatis” şi Elena Giumba, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Ovidius” din Constanţa, liceeni cu merite deosebite, câştigători ai numeroaselor proiecte de anvergură la care au participat. International Model UN sau IMUN este o tabără organizată de către UNESCO, Centrul pentru pace, al cărui director executiv este Guy Djoken, unde Alin va lua parte la conferinţa pe tema dezvoltării lumii într-un univers al păcii, care are loc, în fiecare an, la sfârşitul celor două săptămâni de tabără, între 14-28 iulie. Pentru a ajunge în SUA, liceanul a scris un eseu de 500-1000 de cuvinte, în care a prezentat proiectele, concursurile şi activităţile extraşcolare din ultimii patru ani de liceu. Un prim concurs despre care a vorbit a fost „Istorie şi societate în dimensiune virtuală, care a fost premiat la Constanţa şi Bucureşti. De asemenea, a mai participat la competiţia internaţională ThinkQuest din 2011, unde el şi colegii săi au încercat să le arate oamenilor din Mangalia că oraşul lor poate deveni un loc mult mai bun, prin implicarea în acţiuni umanitare. Astfel, în urma acestui proiect, tinerii au reuşit  să îi facă pe locuitorii oraşului să aprecieze natura şi să înţeleagă termenul de „reciclare”. Un alt proiect important a fost Glocal Tour, prin care Alin a creat un joc educaţional care să reflecte stadiile de pregătire şcolară a fiecărui tânăr şi, mai mult, să îi încurajeze pe copiii din ţările slab dezvoltate să nu abandoneze şcoala. Astfel, competiţia i-a adus locul I la nivel naţional, respectiv locul al II-lea la nivel internaţional. “Despre IMUN am aflat vara trecută de la directorul centrului pentru pace al UNESCO, Guy Djoken, pe care l-am întâlnit într-o tabară numită Atlantykron. El a reuşit să descopere toate aceste activităţi la care am participat, a considerat că aş fi eligibil pentru a participa la acestă tabară şi, astfel, ţinând legătura, la momentul în care s-au ales viitorii participanţi, m-a rugat să scriu acel eseu, iar comisia responsabilă cu invitaţiile m-a ales să reprezint România la IMUN 2013”, a declarat Alin Neagu.

De la Mangalia, la NASA

    Elena Giumba este la fel de talentată, ea urmând să plece la o conferinţă NASA.  Despre concursul NASA Space Settlement Contest a aflat la ora de fizică.  Acesta a constat în crearea unei nave spaţiale care să ofere toate condiţiile necesare supravieţuirii în spaţiu. Împreună cu câţiva colegi au creat o copie a Terrei şi au pus cap la cap mai multe idei, materializate în nava Kalestic. “Pentru a realiza această idee, am  combinat cunoştinţele de fizică cu cele de grafică pe calculator şi design. Astfel, nava noastră a devenit realitate pe hârtie. Kalestic Space Settlement este o construcţie ce poate găzdui 20.000 de oameni, care vor duce o viaţă asemănătoare celei de pe Terra. În urma participării la concursul organizat de NSS am obţinut menţiune de onoare. Pe baza  acestui premiu am fost invitaţi să ne prezentăm nava la conferinţa din San Diego, care va avea loc, între 22 şi 27 mai. În cadrul conferinţei vom prezenta un poster cu nava Kalestic şi vom face o scurtă prezentare a proiectului”, a precizat eleva Elena Giumba.


Warning: A non-numeric value encountered in /home2/mangalia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353