Protocol de înfrăţire: 2007
Date de contact
Primar: Nikolay Angelov
Primăria Balcic
Piaţa 21 Septembrie nr. 6, 9600, Balcic, Bulgaria
Web site: www.balchik.bg
Populaţia: 13.095 locuitori
Economia locală:
– centru cultural – Castelul Reginei Maria
– port turistic
– turism
– pescuit
– artizanat local
– produse agricole
Scurtă prezentare:
Oraşul Balcic este situat pe ţărmul Mării Negre, în Bulgaria, la circa 60 de km de Vama Veche. Între anii 1913 – 1940 a aparţinut României, în urma celui de-al doilea Război Balcanic (iunie – august 1913). În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, au trecut în componenţa Bulgariei.
Balcicul are o istorie bogată, putându-se observa şi astăzi urmele multor culturi. A fost întemeiat acum 2.600 de ani: ionienii populau această zonă încă din sec. V î.H., iar aşezarea purta numele de Kruni, provenit din limba greacă şi însemnând “izvoare”. Oraşul a fost redenumit apoi Dionissopolis, după numele zeului Dionysos al vinului şi sărbătorilor, patron al aşezării, imaginea zeului apărând şi pe monedele bătute în zonă. O legendă spune că oraşul şi-a primit numele după ce marea a adus la ţărm o statuie a lui Dionysos.
În Balcic se află celebrul Castel (“Cuibul liniştit”), reşedinţa preferată a Reginei Maria a României, înconjurat de grădina botanică unică în Europa centrală şi de est, în special datorită colecţiei de cactuşi. În 1924, Regina Maria vizita Balcicul, la insistenţele pictorului Alexandru Satmari, care cunoştea bine zona, vizitată în acea perioadă de cei mai importanţi pictori ai timpului. Un an mai târziu, începea construcţia domeniului de la Balcic, regina îndrăgostindu-se pur şi simplu de oraş. Arhitecţii Augustino şi Amerigo, din Italia, împreună cu decoratorul de grădini Jules Jany din Elveţia, aveau să înceapă construcţia, ce s-a finalizat în 1936.
Interiorul Castelului este modest, cu pereţi văruiţi în alb sau uşi masive din lemn sculptat, păstrate din perioada reginei. Au mai fost păstrate din acea perioadă şi câteva obiecte: dulapuri sculptate şi pictate, oglinzi, scaune, şemineul, baia de marmură.
Grădina din jurul Castelului nu este o simplă grădină, ci un adevărat domeniu, întins pe un deal, pe care se mai află alte nouă clădiri, fiecare cu o destinaţie bine stabilită. Parcul, amenajat la comanda Reginei de către specialişti, a fost transformat în grădină botanică, din cauza numeroaselor plante exotice pe care le adăposteşte.
Grădina are o zonă care imită celebrul labirint cretan, unde materiale de construcţie au fost aduse chiar din Insula Creta. O altă zonă a parcului, foarte frumoasă, este Grădina lui Allah, cu alei pavate cu piatra adusă din Maroc.
Este supranumit şi Oraşul Alb, din cauza dealurilor albe din jur. De altfel, întregului ţărm i s-a spus, din aceleaşi motive, Coasta de Argint. Atracţii turistice importante, aflate în relativa apropiere, sunt Capul Kaliakra, situat la 35 de kilometri distanţă, orăşelul vechi Nessebar, ceva mai departe, la 120 de kilometri, sau, mai aproape, salba de staţiuni turistice, printre care se numără Albena şi Nisipurile de Aur.