Colaborare instituţională: 2006

Date de contact:

Primar: Peter Gogola

Mesto Banská Bystrica
Československej armády 26
974 01, Banská Bystrica

Slovacia

Web site: http://eng.banskabystrica.sk/

Populaţia: 81.281 locuitori (al şaselea oraş al Slovaciei)

Economia locală:

–        oraş istoric, înconjurat de munţi

–        turism

–        centru universitar

–        industria de cherestea

–        industria mecanică

Scurtă prezentare:

Banská Bystrica este un oraş în Slovacia centrală, situat pe râul Hron, într-o vale lungă şi lată, înconjurată de munţii Tatra.

Ca oraş istoric, cu acces facil la munţii din jur, Banská Bystrica este o destinaţie turistică populară, atât de iarnă, cât şi de vară. Este, de asemenea, centru universitar, aici funcţionând Universitatea „Matej Bel”.

Cele mai vechi date din istoria oraşului Banská Bystrica sunt legate de exploatarea depozitelor de cupru şi, într-o măsură mai mică, de argint, de aur şi de fier, primele instrumente descoperite, datând din mine preistorice, în localitatea numită Spania Dolina, fiind datate de la 2000-1700 î.H. Pe teritoriul oraşului a locuit şi tribul celtic Cotini, în sec. al III-lea î.H. Tribul germanic din Quadi a preluat locul acestuia în epoca romană, lăsând un tezaur de argint în “Peştera liliecilor”.

Oraşul este atestat ca aşezare permanentă în al secolul al IX-lea, şi a obţinut  privilegiile unui oraş regal maghiar în 1255. Minele de cupru datează de la sfârşitul Evului Mediu, perioadă prosperă pentru oraş, când burghezii au construit primele biserici, reşedinţe şi fortificaţii.

Serviciile publice s-au extins în sec. al XIX-lea, odată cu construirea Spitalului Municipal (1820), a unui teatru municipal (1841), precum şi a unui muzeu municipal (1889). Calea ferată a ajuns în oraş de la Zvolen, în 1873.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Banská Bystrica a devenit principalul centrul anti-nazist de opoziţie din Slovacia, iar unul dintre cele mai mari evenimente de rezistenţă anti-nazistă din Europa a fost lansat aici la 29 august 1944. Insurgenţii însă au fost învinşi, iar Banská Bystrica a fost pentru scurt timp ocupată de forţele germane, până la eliberarea de către trupele sovietice şi române, pe 26 martie 1945. După război, Banská Bystrica devenit centrul administrativ, economic şi cultural al Slovaciei centrale.

În timp ce, în trecut, Banská Bystrica era cunoscut ca şi un oraş prosper datorită bogăţiilor sale miniere de cupru, în zilele nostre cele mai importante sectoare ale economiei locale sunt turismul, industria de cherestea şi industria mecanică.

Partea veche a oraşului Banská Bystrica este reprezentată de Castel, ce mai păstrează ceea ce a mai rămas din fortificaţii – poarta principală, trei bastioane şi o parte din pereţi. Castelul a servit ca centru administrativ al oraşului, protejând Trezoreria regelui. Monumentele istorice sunt concentrate în apropierea Pieţei Centrale, plină de flori şi cafenele în timpul verii. Piaţa este dominată de Turnul cu Ceas, construit în 1552. Catedrala Sfântului Francisc Xavier, copie a Bisericii Iezuite „Isus” din Roma, este, începând cu anul 1776, sediul Eparhiei Romano-Catolice din Banská Bystrica. Muzeul, situat în cadrul Memorialului Naţional Slovac, conţine o mare colecţie de obiecte militare, inclusiv o expoziţie în aer liber, cu tancuri, piese de artilerie, avioane şi trenuri blindate din cel de-al Doilea Război Mondial.

Banská Bystrica dispune, de asemenea, de o mare reţea de trasee marcate pentru drumeţii, toate în jurul oraşului. În perioada de iarnă, oraşul atrage iubitorii de schi, în numeroasele staţiuni din apropiere.

Există patru teatre în Banská Bystrica: Opera de Stat, înfiinţată în 1959, un teatru profesionist de dans contemporan, din 1998, un teatru profesionist de marionete, fondat în 1960 şi Teatrul de la Pasaj, singurul din Slovacia pentru persoane cu un handicap mental, a cărui misiune este de a ajuta aceste persoane pentru a se integra în societate.

Există patru ansambluri folclorice pentru adulţi şi trei pentru copii. Scopul lor este de a conserva şi prezenta tradiţiile folclorice slovace, mai ales muzica tradiţională. Cel mai vechi şi premiat este Ansamblul Folcloric Urpín, fondat în 1957.

Oraşul dispune de cincisprezece şcoli primare publice, două şcoli primare private şi două şcoli primare religioase. Sistemul de învăţământ secundar constă din cinci gimnazii, şapte licee specializate şi şase şcoli profesionale. Cea mai mare bibliotecă este Biblioteca Ştiinţifică de Stat, cu două milioane de volume.

Institutul Geologic, aparţinând de Academia de Ştiinţe Slovacă, are o sucursală în Banská Bystrica, iar Observatorul Astronomic Regional este situat pe muntele Urpín.

DISTRIBUIȚI