Propunere de înfrăţire: 2012

Date de contact:

Preşedintele Consiliului Municipal: Ziad Hawat

Primăria Byblos-Jbail

Voie Romaine, ufa blg

Jbail

Web site: www.jbail-byblos.gov.lb

Populaţia: 20.000 locuitori (oraşul); metropola: 80.000 (84 localităţi, împărţite în 20 de municipii)

Economia locală:

–        port comercial

–        port turistic

–        turism (hoteluri de lux, staţiuni turistice, restaurante)

–        comerţ şi servicii

–        centru cultural

–        centrul vechi, restaurat (10ha)

–        Universitatea Americano-Libaneză

Scurtă prezentare:

   Byblos este situat la 38 km nord de Beirut, pe coasta mediteraneană, la jumătatea distanţei dintre Tripoli şi Beirut. Se află în patrimoniul UNESCO.

Byblos este considerat cel mai vechi oraş locuit neîntrerupt din lume, primele atestări datând din anul 7000 î.H., fondat de Cronos. În timpul secolului III î.H., oraşul este deja bine structurat, săpăturile arheologice scoţând la lumină resturile unor case bine construite: era perioada în care civilizaţia feniciană începea să se dezvolte. Byblos devine cel mai mare port la Marea Mediterană şi locul de naştere al primului alfabet fenician, precursorul alfabetului modern: în jurul anului 1200 î.H., scribii din Byblos au dezvoltat o transcriere fonetică.

Numele de astăzi, Byblos-Jbail, provine din grecescul „byblos” (carte) şi cananit/ fenicianul “GB’L” (origine).

Cu mult înainte de Grecia şi Roma, oraşul antic era un centru puternic, oraş-stat independent cu proprii regi, cultură şi comerţ înfloritor. Regii din Byblos foloseau hieroglifele şi cartuşele egiptene.

În timpul perioadei romane, s-au construit temple şi clădiri publice, o stradă cu coloane înconjura oraşul vechi. Puţine vestigii s-au păstrat din perioada bizantină şi arabă.

Byblos a căzut sub Cruciaţi în 1108. Din această perioadă datează Castelul Cruciaţilor, construit cu pietre şi coloane de granit ale templelor romane şi clădirilor publice.

Byblos este astăzi unul dintre site-urile arhelogice unice în lume, cu o istorie de peste şapte mii de ani. Cele mai importante locuri de vizitat în Byblos sunt Castelul construit de Cruciaţi, templele egiptene (datând din sec. IV î.H.), necropolele regale feniciene,  Mormintele Regale, Amfiteatrul Roman, Zidul Medieval, Bazarul şi oraşul vechi.

Multe dintre comorile din Byblos se găsesc acum în Muzeul Naţional din Beirut: figurine de bronz, mozaicuri, ceramică, sarcofage.

În Byblos există şase biserici creştine şi trei moschee.

Festivalul Internaţional din Byblos are loc anual în iulie, în Centrul Istoric.

Byblos este înfrăţit cu Tripoli (Liban), Patras şi Sparta (Grecia), Orange (Franţa), La Valletta (Malta), Cadiz (Spania), Izmir (Turcia).