Colaborare instituţională: 1992

Date de contact:

Primar: Claudine Ledoux

Primăria Charleville-Mézières
Place du Théâtre – BP 490, 08109 Charleville-Mézières cedex

Web site: www.charleville-mezieres.fr

Populaţia: 55.490

Economia locală:

–        turism

–        comerţ

–        agricultură

–        centru cultural: oraşul natal al poetului Arthur Rimbaud, sediul Institutului

Internaţional de Marionete

Scurtă prezentare:

    Charleville-Mézières este situat în nordul Franţei, în departamentul Ardennes, pe cursul fluviului Meuse.

Mézières, fosta Maceriae, însemnând “ziduri” sau “fortificaţii”, situată în centrul albiei şerpuite a râului Meuse, a reprezentat un sit strategic încă din antichitatea gallo-romană. Amenajarea căii rutiere Reims – Köln, în sec. I d.H., a permis oamenilor să se stabilească pe aceste teritorii. În sec. al IX-lea, un castel din lemn asigura protecţia drumului şi a trecătorii. Treptat, în timpul Evului Mediu, Mézières devine un centru economic real, permiţănd traficul de mărfuri între Franţa şi restul imperiului. În timpul războiului de o sută de ani, vinurile de Burgundia, destinate zonei de nord a Europei, tranzitează prin Mézières.

Începând din 1565, comercianţii din Mézières au început să facă presiuni asupra noilor stăpâni: familia Gonzaga, originară din Mantova, Lombardia. Nici Ludovic de Gonzaga, nici soţia sa, Henriette de Clèves, nu au avut timp să pună bazele unui oraş al comerţului „ex nihilo” (din nimic), pentru o nouă piaţă de cereale sau un nou port pe Meuse. Însă fiul lor, Charles de Gonzaga, în 1606,  a pus prima piatră de temelie a oraşului său: Charles–ville, oraşul lui Charles. Noul oraş, ridicat pe un plan dreptunghiular, în ardezie albastră, piatră în ocru şi cărămidă roşie, devine foarte repede noul centru economic din Ardennes. Aceste trei culori vor forma şi stema oraşului. Charleville, capitala principatului suveran Arches, oraş monastic, va permite familiei Gonzaga să-şi extindă influenţa în Europa de Nord, fiind aproape de două regiuni bogate: Flandra şi Olanda.

În ciuda invaziilor şi a distrugerilor din 1815, 1870, 1914 şi 1940, Charleville-Mézières şi-a păstrat avantajele economice, turistice şi culturale. Din anul 1966, Charleville şi Mézières, alături de alte patru comune, s-au unit, formând un oraş tipic „ardennaise”.

De numele oraşului se leagă figura poetului Arthur Rimbaud: născut şi îngropat în Charleville, poetul va rămâne pentru totdeauna un copil al acestui oraş.

DISTRIBUIȚI