Greenport – Long Island, New York, Statele Unite ale Americii

Protocol de înfrăţire: 1997

Date de contact:

 Primar: David Nyce

Village of Greenport
Village Hall, 236 Third Street
Greenport, New York 11944

Web site: www.thevillageofgreenport.org

Populaţia: 2197 locuitori, în 2010

Economia locală:

–        port turistic

–        pescuit, fructe de mare

–        industrie de construcţii şi reparaţii nave de agrement

–        turism – reşedinţă de vară pentru locuitorii din New York

–        ferme de produse agricole

Scurtă prezentare:

    Greenport este port la Oceanul Atlantic, în Suffolk County (New York), în nordul peninsulei Long Island.

Localitatea are o istorie recentă, de peste 100 de ani, legată de industria maritimă şi piscicolă. Între 1795 şi 1859, Greenport a fost unul din cele mai importante porturi pentru baleniere, pentru ca mai târziu, în prima jumătate a secolului al XX-lea, stridiile să fie prelucrate în Greenport, fiind la mare căutare. La un moment dat, aici existau 14 companii de prelucrare a stridiilor, cu o valoare de piaţă de peste 2 milioane de dolari pe an.

De la începutul sec. al XIX-lea până la cel de-al Doilea Război Mondial, mai mult de 550 de nave au fost construite şi lansate în Greenport. În timpul Primului Război Mondial, Bazinul Greenport şi Compania de Construcţii au făcut nave pentru Marina Rusă şi Marina Americană, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acelaşi şantier a construit distrugătoare de mine, debarcadere şi remorchere. Nava de salvare „Beebe McLellan”, „Gaffga Marine” şi alte nave cunoscute au fost proiectate şi construite în Greenport.

Între 1942 şi 1943, Marina Statelor Unite avea o capacitate redusă de patrulare a coastelor contra submarinelor germane. Greenport a fost unul dintre cartierele generale pentru patrulele de control, care dispuneau de nave de patrulare din lemn şi cu pânze, cu care se avântau în larg, uneori în condiţii periculoase.

Terminalul Greenport al Căii Ferate Long Island a reprezentat o forţă importantă în dezvoltarea comercială din peninsulă. Fermierii din North Fork, care produceau la un moment dat o treime din conopida şi cartofii de la nivel naţional, foloseau trenurile pentru a trimite produsele pe pieţele din vest. Calea ferată a favorizat şi dezvoltarea rapidă a comerţului, fermelor şi industriei din Long Island, astfel încât şi satele mici, situate de-a lungul căii ferate, au început să se dezvolte. Începând cu 1844, locomotivele cu aburi transportau oamenii şi mărfurile din Greenport spre Stonington, Connecticut, unde se face legătura cu trenurile spre Boston. Calea ferată asigura, de asemenea, prin nodul din Greenport, legătura dintre New York şi restul regiunii New England, cu Block Island şi New London. Multe dintre structurile istorice ale căii ferate au fost păstrate în Muzeul Căii Ferate din Greenport, inclusiv una dintre singurele trei platforme cu aburi încă funcţionale, capabilă să rotească o locomotivă într-un spaţiu strâmt.

Greenport este de asemenea legat de Cupa Americii. Căpitanul George Monsell a condus spre victorie „Enterprise” în 1930, „Rainbow” în 1934 şi „Ranger” în 1937.

Pentru a afla mai mult despre istoria Greenport-ului, se pot vizita: Muzeul Mării „East End”, Biblioteca Memorială „William Floyd”, Muzeul Căilor Ferate din Long Island şi Societatea Istorică Sterling.

DISTRIBUIȚI