Date de contact:
Adi ELDAR, primarul oraşului Karmiel
Karmiel Municipality
100 K.K.L. Avenue
20100 Karmiel
Israel
Tel: 00972-4-908.55.02
Fax: 00972-4-908.55.09
Web site: www.karmiel.muni.il
Karmiel: este situat în nordul Israelului, în centrul văii Beit Kerem, având la nord munții Galileei Superioare și la sud Munții Galileei Inferioare. Orașul se află la altitudinea de 250 m deasupra nivelului mării, la o distanță de circa 20 km est de Marea Mediterană. Oraşe învecinate sunt Tiberias (35 km), Acra (22 km) şi Haifa (45 km).
Populaţia: primii rezidenţi s-au stabilit în Karmiel în septembrie 1964. De la începutul anilor 1990, în Karmiel s-au stabilit peste 18.252 de emigranţi, majoritatea emigranţi evrei din fosta URSS. Populaţia oraşului este astăzi de 52.000 de locuitori, din care 55% sunt evrei nativi, iar 45% sunt emigranţi proveniţi din 75 de ţări. Potrivit master planului de dezvoltare locală, în viitor oraşul va ajunge la 120.000 de locuitori.
Economia locală:
– centru comercial
– industrie dezvoltată: peste 100 de fabrici
– centru cultural
Scurtă prezentare
Karmiel a fost creat pe pământuri rechiziționate de statul israelian în anul 1956 de la satele arabe Dir al Assad, Madjd al Krum, Bi’ina și Nahf, și apoi expropriate în anul 1963. Scopul înființării orașului a fost dezvoltarea Galileei şi creșterea populației evreieşti într-o regiune preponderent arabă, chiar locația orașului fiind aleasă într-o poziție strategică, în valea Beit Hakerem, la limita dintre Galileea superioară și cea inferioară. S-a prevăzut ca viitorul oraș Karmiel să devină un centru industrial, financiar și social pentru comunitățile din jur şi, în scopul lărgirii localității, în anul 1976 statul israelian a mai expropriat terenuri suplimentare din perimetrul unor așezări arabe din jur, ceea ce a declanșat mișcarea de protest arabă de Ziua Pământului. În 1986, Karmiel a primit statutul de oraș.
Karmiel este astăzi un important centru comercial, industrial şi cultural al regiunii. Orașul are o industrie dezvoltată, care asigură locuri de muncă atât pentru locuitori, cât şi pentru zonele învecinate. Există peste 100 de fabrici, în care lucrează peste 10.000 de oameni, de la prelucrarea lemnului și metalului, până la industria de materiale plastice, electronice și echipamente avansate pentru calculatoare, optică, aeronautică, construcţii, textile şi alimentare. Standardul superior, de „nivel A” din industrie se reflectă şi în beneficiile acordate investitorilor, care pot alege, de exemplu, o cotă de participare de 24% în înfiinţarea şi echiparea întreprinderilor care au primit autorizare de la Centrul Naţional de Investiţii, iar, în plus, întreprinderea poate aplica pentru un „statut preferenţial” de taxe, obţinând scutirea la impozitul pe profit pentru 10 ani.
Sistemul de învăţământ din Karmiel este unul dintre cele mai elevate din ţară. Oraşul are trei licee şi un colegiu de ingineri (ORT – Braude Technological Academic College). Are opt şcoli elementare de stat şi o şcoală de stat religioasă, centre educaţionale independente şi de Torah, o şcoală pentru copii dotaţi, un sat educaţional, 60 de grădiniţe, creşe şi centre de zi, dar şi instituţii pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale.
Municipalitatea Karmiel întreţine un standard de viaţă care depăşeşte media pe ţară. Oraşul este împărţit pe cartiere de diverse mărimi şi stiluri arhitectonice.
Are numeroase zone verzi și de agrement, inclusiv parcuri și grădini publice menţinute la nivel înalt, în centrele cartierelor şi în zonele rezidenţiale.
Grădina cu sculpturi „Massuá la Tekumá” („Flacăra Renașterii”), situată la intrarea în oraș, are grupuri statuare închinate Holocaustului („Shoá”), Emigrării în Israel („Aliyá”) și Renașterii statale („Tekumá”). În apropiere se află Monumentul Soldaților Evrei, dedicat memoriei celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca militari în cadrul armatelor forțelor aliate.
Parcul Galil, ce se întinde pe o suprafață de 10 ha, pe locul unei cariere de piatră abandonate, a fost amenajat între 1993-1994, având mici cascade de apă de-a lungul pereților fostei cariere, care se acumuleaza într-un bazin cu flori. În parc se mai află o terasă, un amfiteatru si un crâng în amintirea locuitorilor orașului care au căzut în războaiele Israelului. În partea de est a parcului se află clădirea Primăriei Karmiel.
Parcul Rabin adăposteşte situl arheologic Khirbet Kab, cu resturile unei gospodării bizantine, ale unei biserici și un paviment cu mozaic, un cuptor de ceramica, datând din perioada cruciadelor, dar şi o clădire din perioada otomană.
Karmiel a devenit un centru cultural nu numai pentru locuitorii săi, dar şi pentru întreaga regiune. Centrul Cultural are o sală de spectacole cu 800 de locuri, unde au loc cele mai bune reprezentaţii teatrale din ţară, dar şi concerte, spectacole de dans, teatru pentru copii, muzică şi film. Amfiteatrul oraşului, cu o capacitate de 25.000 locuri, situat în estul orașului, spre râul Hilazon, găzduiește spectacole şi ceremonii de tradiţie: Festivalul Internațional de Dans, Ziua Independenţei. Activităţi culturale importante sunt organizate şi de numeroasele asociaţii de emigranţi şi grupuri etnice din oraş.
Este înfrăţit cu Denver şi Pittsburg (SUA), Kisvarda (Ungaria) şi, din 2013, cu Mangalia (România).