Struga – Macedonia

 Protocol de înfrăţire: 2003

Date de contact:
Primar: Ramiz Merko
Primăria Struga
Seshi Nënë Tereza, p.n. 6330
Struga, Macedonia
Web site: www.struga.gov.mk

Populaţia: 34.509

Economia locală:

–        turism – Lacul Ohrid

–        evenimente culturale

–        artizanat local

–        agricultură (terenuri agricole: 12.752 ha)

Scurtă prezentare:

Oraşul Struga este situat în regiunea de sud-vest a Republicii Macedonia, întinzându-se pe malul Lacului Ohrid, într-o vale superbă. Râul Drinul Negru izvorăşte din lac şi traversează oraşul.

Struga este, de asemenea, un loc de o mare importanţă culturală în Republica Macedonia, fiind locul de naştere al poeţilor Konstantin şi Dimitar Miladinov, dar şi al activistului albanez Ibrahim Temo. Cel mai important eveniment cultural în Struga este cel mai mare concurs internaţional de poezie, „Serile de Poezie de la Struga”, printre laureaţi aflându-se şi Nichita Stănescu, dar şi mai mulţi câştigători ai Premiului Nobel pentru Literatură, precum Joseph Brodsky, Eugenio Montale, Pablo Neruda, Seamus Heaney ş.a.

Există numeroase monumente culturale în Struga şi în localităţile învecinate, precum Mănăstirea Kalista, situată la câţiva kilometri de centrul oraşului, pe malul Lacului Ohrid. Se crede că aceasta datează din sec. al XVI-lea, cu fresce din sec. XIV-XV. O altă biserică de piatră se găseşte tot în vecinătate, în satul Radozda, cu fresce datând din secolele XIII-XIV. Despre Biserica „Sveta Bogorodica” (Sfânta Maria), din satul Vranista, se crede că este locul unde Ţarul Samuel al Bulgariei a fost încoronat.

Biserica Sfântul Gheorghe din Struga, construită pe locul Bisericii Samoil, are multe icoane din secolele XIV, XV şi XVI. În apropierea satului Radolishta a fost descoperită o bazilică din sec. IV, cu un mozaic. Arhitectura veche din Struga, datând din secolele XVIII şi XIX, casa fraţilor Miladinov, vechiul Bazar din Struga, bisericile vechi şi moscheile, reprezintă alte puncte culturale de atracţie.

În Struga pot fi întâlnite Plaja Bărbaţilor, Plaja Femeilor sau Plaja Galeb, cea mai frumoasă. În afara oraşului se găseşte un alt loc turistic, lângă lac, numit „Susur”. Multe din veniturile oraşului se strâng prin turismul intern. Locaţia privilegiată a oraşului Struga, pe Lacul Ohrid, îl transformă într-un loc liniştit şi o experienţă unică, un loc încărcat de frumuseţe şi cultură.

DISTRIBUIȚI