Comunicat de presă:

Când medicii sunt puțini, pacienții se organizează pentru a se informa!

(28 august 2019)

 La Saturn (Mangalia), 04 – 11 septembrie 2019, se desfășoară Școala de vară a pacienților cronici, ediția a V-a, organizată de Asociația Transplantaților din România (ATR), în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia și susținută de B.Braun Romania, Diaverum Romania, Metadib – Horezu, Uniunea Națională a Notarilor Publici din Romania, THR Marea Neagră.

   Participa pacienți cu transplant, pacienți aflați pe listele de așteptare și în dializa, precum și însoțitori ai acestora. Aceștia primesc informații necesare in monitorizarea stării de pacient cronic, de la specialiști – medici, psihologi, nutriționiști, kinetoterapeuți etc. – fac schimb de experiență, socializează.

   Școala de vară a pacienților cronici este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficiență funcțională cronică de organ vital pentru a face față vieții de pacient cronic, pentru a-și crește calitatea vieții și a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze pe lânga latura medicală a vieții sale și alte laturi ca cea psihologică, de comunicare, nutriție, socializare etc.

  Sunt cca 4000 pacienți în stare post transplant și nici măcar 20 de medici care să se ocupe de monitorizarea lor, în cele 7 centre de transplant care funcționează în țară. Pentru aceștia nici un psiholog, nici un nutriționist dedicați pentru acest segment. Din păcate nici la dializă situația nu este cea dorită.

   Medici puțini, pacienți mulți! În consecință, timpul medicilor acordat unui pacient este limitat și de aici imposibilitatea ca la pacient să ajungă informații suficiente. Pornind de la aceste considerente, Asociația Transplantaților din România a gândit și implementează, de 5 ediții, proiectul „Școala de vară a pacienților cronici.”

   Activitățile se desfășoară sub forma de ateliere, cuvântul cheie fiind NONFORMAL. Organizatorii solicită specialiștilor care conduc atelierele, creativitate și flexibilitate în organizarea atelierelor, asa încat să implice și să activeze toți participanții în ceea ce se întâmplă în spațiul și timpul alocate activității.

   „Telefoanele sună la asociație și pacienții pun o imensă varietate de întrebări: cer informații despre stări pe care le întâlnesc în viața cotidiană, despre afecțiuni noi cu care se întâlnesc, despre unde să se adreseze în situații medicale nou apărute, cum ar trebui sa își organizeze hrana și ar trebui să mai enumăr multe, multe situații. La fel se întâmplă și în spațiul virtual.

   Ne întâlnim la Școala de vară a pacienților cronici, tocmai pentru a lămuri parte din aceste întrebări, poate și altele, pentru a vorbi de noutăți medicale specifice patologiilor noastre, despre drepturi și obligații sociale. Ce este mai important, pacienții au posibilitatea să discute cu specialiști în alte condiții de spațiu și timp decât cele din cabinete.

   Nu în ultimul rând, vom aloca timp discuțiilor privind organizarea și activitatea ATR, importanța organizării pacienților pentru a-și susține drepturile, socializării și promovării talentelor participanților.

   De la activitățile Școlii de vară a pacienților cronici, cu toții plecăm mai „învățați”, mai încrezători și mai bine orientați în hățișurile vieții de pacient cronic.” precizeaza dl. Gh. Tache, președite ATR

   Parteneri media: Agerpres, Revista Politici de Sănătate, Școala Pacienților

   Contact: Gh. Tache, președinte ATR: 0762244821; astranrom@gmail.com


Warning: A non-numeric value encountered in /home2/mangalia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353