comunicat etica, transparenta si integritate
descriere proiect7 aprilie 2022
Lansare proiect: „Etică, transparență și integritate în Primăria Municipiului Mangalia”
Cod MySMIS2014+ 152212
Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Mangalia, în calitate de Beneficiar, implementează proiectului „Etică, transparență și integritate în Primăria Municipiului Mangalia Cod MySMIS2014+ 152212, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Axa prioritară 2: Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, Componenta 1 CP15/2021 pentru regiunile mai puţin dezvoltate – Sprijinirea măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice locale, Operaţiunea: Creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice.
Descrierea proiectului
Proiectul se înscrie în preocuparea municipalității Mangalia de a spori transparența și responsabilitatea administrației publice față de cetățean și de transparentizare a serviciului public și a procesului decizional. Proiectul continuă inițiativele interne de îmbunătățire a competențelor și cunoștințelor funcționarilor publici și personalului contractual. În cadrul Primăriei a fost implementat cadrul general de etică pentru funcționarii publici, iar acest proiect va conduce la analiza și identificarea clară a punctelor vulnerabile la corupție în fluxurile și procesele instituționale.
Obiectivele proiectului
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul Primăriei Mangalia. Acesta va fi atins prin dezvoltarea și implementarea de măsuri și instrumente care să reducă riscul de corupție, să crească transparența și etica profesională în rândul angajaților. Toate acestea vor susține un management performant la nivelul autorității publice locale și vor conduce la creșterea calității serviciilor furnizate.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:
- OS1. Creșterea gradului de implementare a măsurilor referitoare la prevenirea corupției și a indicatorilor de evaluare prin implementarea de măsuri referitoare la prevenirea corupției și a indicatorilor de evaluare în cadrul instituției. Va fi elaborată o Strategie anticorupție la nivelul instituției și un plan de măsuri care va cuprinde și instrumente de evaluare și va fi implementat standardul ISO 37001 – sistem anti-mită.
- OS2. Creșterea gradului de conștientizare a corupției atât în rândul cetățenilor, cât și al personalului din cadrul Primăriei Muncipiului Mangalia, precum și a altor entități din subordine. În cadrul acestui obiectiv, va fi efectuat un sondaj cu privire la percepția cu privire la corupție în rândul cetățenilor și al personalului din cadrul administrației publice locale în raport cu serviciile publice oferite de municipaitate și va fi implementată o campanie de conștientizare a publicului cu privire la corupție.
- OS3. Îmbunatățirea cunoștințelor și a competențelor personalului din cadrul Primariei Municipiului Mangalia și a entităților subordonate în ceea ce privește prevenirea corupției. Vor fi derulate două cursuri: un curs de etică și integritate în administrația publică și un curs de prevenire și combatere a corupției.
Grup țintă
Grupul țintă este format din persoanele direct sprijinite în cadrul proiectului, relevant din perspectiva obiectivelor propuse. Personalul care contribuie la realizarea indicatorilor 5S26 și 5S66 se cuantifică în următoarele categorii:
– 42 de persoane reprezentând personal de conducere și de execuție din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și a entităților subordonate;
– 3 persoane reprezentând aleși locali, astfel cum sunt definiți în actele normative incidente administrației publice locale.
Categoriile grupului țintă sunt corelate cu nevoia identificată, respectiv aceea de a crește gradul de încredere în instituția administrației publice și în aleșii locali, prin măsuri care vizează creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul Primăriei Municipiului Mangalia. Dimensionarea fiecărei categorii de grup țintă s-a făcut ținând cont de criteriul reprezentativității, astfel:
– din categoria aleșilor locali vor face parte reprezentanți ai partidelor politice, membri ai Consiliului Local;
– din categoria personalului de conducere și execuție vor participa la cursurile de formare și instruire organizate în cadrul proiectului persoane relevante pentru fiecare activitate desfășurată în cadrul Primăriei Municipiului Mangalia, în legatură cu rezultatele și obiectivele proiectului, respectând-se relevanța în funcție de rezultatele analizei de risc la corupție, activitate care va fi realizată la nivel instituțional.
Selectarea grupului țintă se va face cu respectarea legislației în vigoare privind egalitatea de șanse și nediscriminarea pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, categorie socială, convingeri, sex, religie, orientare sexuală, handicap, boală cronică, apartenență la o categorie defavorizată, vârstă sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea sau înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în conditii de egalitate a drepturilor omului și a libertăților fundamentale recunoscute de lege.
Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului vor fi valorificate la nivel instituțional, cu impact atât la nivelul Aparatului de specialitate, cât și al Consiliului Local, precum și a entităților din subordinea municipalității, întrucât analiza de risc la corupție va releva acele puncte vulnerabile organizațional și relațional, iar măsurile de prevenire și combatere vor fi detaliate în Strategia anticorupție la nivelul municipalității cât și a Planului de măsuri. De asemenea, instrumentele de evaluare a riscului la corupție vor permite un control al zonelor vulnerabile în procesele administrative și decizionale. Totodată, personalul care va dobândi cunoștințe și competențe cu privire la etică și integritate instituțională, cât și a prevenirii și combaterii corupției, vor fi, la rândul lor, multiplicatori intra și extra instituționali în procesul de desfășurare a activităților, aspect care va conduce la un nivel mai ridicat de etică, integritate, transparență și profesionalism în sectorul public și, implicit la o calitate sporită a serviciului public. Proiectul va fi continuat prin utilizarea instrumentelor și procedurilor dezvoltate în cursul implementării, iar resursele umane și financiare se vor asigura intra-instituțional prin angajații proprii și prin resurse financiare asigurate de la bugetul local.
Egalitatea de șanse
Proiectul respectă principiile egalității de șanse prin asigurarea unui nivel de vizibilitate, autonomie, responsabilitate si participare a tuturor persoanelor și eliminarea oricărui tratament discriminatoriu. Grupul tintă al proiectului se va selecta în baza relevanței din perspectiva obiectivelor proiectului, cu respectarea criteriilor de eligibilitate a categoriilor de grup țintă, fără discriminare pe criterii de gen. Legislația în domeniul egalității de șanse garantează drepturi egale pentru cetățeni, astfel încât aceștia să poată beneficia de servicii de formare profesională și de acces în condiții de transparență, etică și integritate la serviciile administrației publice. În toate etapele dezvoltării proiectului, se vor respecta prevederile legale aplicabile referitoare la principiul egalității în drepturi, de șanse și de tratament, asa cum sunt menționate în actele normative în vigoare, între care: Constituția României art. 4 privind egalitatea între cetățeni și art.16 și 41 privind egalitatea în drepturi dintre femei și bărbați;
Legea nr. 202/2002 republicată privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și
bărbați. Proiectul respectă, de asemenea, principiile legislației europene în domeniu: Carta drepturilor fundamentale a UE, art. 21-Nediscriminarea și art. 23 Egalitatea între femei și bărbați, precum și DE 2000/78/EC privind crearea unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea ce priveste încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă; DE 2006/54/CE 2006/54/CE privind principiul egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă.
Nediscriminarea
Achiziția serviciilor de formare și instruire din cadrul proiectului se va efectua cu respectarea prevederilor legale aplicabile referitoare la principiul egalității în drepturi, egalității de șanse și de tratament egal, așa cum sunt menționate în actele normative în vigoare. În derularea activităților proiectului, respectiv a cursurilor de instruire și formare profesională, a campaniei de conștientizare publică, a elaborării studiului de analiza percepției publice, a elaborării și implementării mecanismelor de cooperare cu societatea civilă și în selectarea grupului țintă, se va respecta legislația în vigoare privind egalitatea de șanse și nediscriminarea pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, categorie socială, convingeri, sex, religie, orientare sexuală, handicap, boală cronică, apartenența la o categorie defavorizată, vârsta sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea sau înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale recunoscute de lege. În realizarea tuturor activităților proiectului, se vor respecta prevederile legale aplicabile: OG nr.137/2000 republicată privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și Legea nr.48/2002 pentru aprobarea OG nr.137/2000;
Nediscriminare Principii orizontale 137/2000; HG nr. 1194/2001 privind organizarea si functionarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; DE 2000/43/CE de punere în aplicare a principiului egalitatii de tratament între persoane, fara deosebire de rasa sau origine etnică.
Accesibilitate persoane cu dizabilităţi
Prezentul proiect respectă Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, în procesul selecției grupului țintă, personalului implicat în elaborarea proiectului, precum și în coordonarea implementării acestuia, se va urmări aplicarea conceptului de accesibilitate așa cum este definit în Strategia europeană a dizabilității 2010 – 2020 – Reînnoirea angajamentului către o Europă fără bariere, astfel încât să fie asigurată în permanență posibilitatea ca persoanele cu dizabilități să aibă acces, în condiții de egalitate cu ceilalți cetățeni, la mediul fizic, la transporturi, la informații și la sisteme și tehnologii ale informației și comunicațiilor, precum și la alte infrastructuri și servicii. În aceeași măsură, proiectul oferă posibilitatea persoanelor cu dizabilități motorii de a beneficia de șanse egale în instruire și formare profesională și de a-și îmbunătăți activitatea în cadrul administrației publice locale. Conform Ordinului viceprim-ministrului, ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Nr. 189/2013 privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, clădirea Primăriei Municipiului Mangalia este prevăzută cu rampa de acces și dispozitive pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor.
Valoarea proiectului
Valoarea totală a proiectului este de 414.834,00 lei
- valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European este de 352.608,90 lei;
- valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 53.928,42 lei;
- co-finanţarea eligibilă a Beneficiarului este de 8.296,68 lei.
Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni, respectiv decembrie 2021 – decembrie 2022. Perioada totală de implementare a proiectului cuprinde perioada prevăzută la prezentul alineat la care se va adăuga perioada cuprinsă între 01 ianuarie 2014 și data semnării contractului de finanțare.
Beneficiarul proiectului este Municipiul Mangalia, iar Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă, denumită în continuare AM POCA, este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
DOCUMENTE:
Cod_etica_Primaria_Mangalia_curat
Declaratia si politica_v0.1 (1)
Manual anticorupție Primăria Municipiului Mangalia_v0.1 (1)
Plan_integritate_Primaria_Mangalia (2)
PS_avertizare in interes public NR.16
PS_evaluarea incidentelor NR.12
PS_managementul riscurilor de coruptie NR.11